Werkwijze | HKZ keurmerk | Kwaliteit

logo methodiek.png

De Zorgtafel Methodiek

Bij De Zorgtafel werken wij volgens De Zorgtafel methodiek. Deze methodiek is in 2024 geschreven en ontwikkeld en heeft 4 pijlers die in een methodisch kader zijn gezet. Vanaf 2025 werken de medewerkers van De Zorgtafel volgens deze methodiek.

De Zorgtafel methodiek is afgeleid uit onze naam. Al vanaf het intakeproces kennen wij een plaats aan tafel toe aan iedereen die rondom de zorg voor een (nieuwe) cliënt betrokken is. Aan tafel zit dus de cliënt zelf, zijn of haar netwerk/familie, een eventuele mentor of waarborgende hulp, de procesbegeleider vanuit de gemeente (bij Wmo), de interne zorgcoördinator, de aangewezen persoonlijk begeleider en soms ook de zorgdirecteur. Soms zitten er veel mensen rondom de tafel, soms iets minder. Dat is afhankelijk van de indicatie van een cliënt maar ook of er sprake is van een verplicht kader (bij reclassering of forensische zorg).

Of er nu veel of weinig personen aan tafel plaatsnemen: De Zorgtafel is een instelling waarin we met elkaar samenwerken, met respect luisteren naar de hulpvraag en input van betrokkenen, waar we leren van elkaars expertise om met elkaar de beste zorg voor onze cliënten te realiseren. Wij zitten allemaal aan De Zorgtafel; als begeleider sta je nooit boven je cliënt maar je zit er als gelijkwaardige partner naast. 

De methodiek is het kader waarin begeleiders hun dagelijkse werk doen. Het is géén handleiding om stap voor stap te volgen. Het is wel de ruggensteun die gedurende de begeleiding de basis is van hoe je werkt. Het is de manier waarop we omgaan met cliënten en hun netwerk. Met zijn allen vanuit dezelfde gedachten, met dezelfde handelingen/benadering en dezelfde zorgtaal. Het is een kader waarbinnen je een professioneel zorgbegeleider bent.

Het Methodisch Kader van De Zorgtafel omvat concrete en onderbouwde handvatten om de begeleiding aan cliënten met een LVB indicatie binnen het Beschermd Wonen of Beschermd Thuis in te bedden en in de praktijk te verstevigen. Begeleiders krijgen via de methode een richtlijn aangereikt voor hun handelen in de ondersteuning van cliënten.

De methodiek is opgebouwd onder 1 tafel, met 4 ondersteunde poten die zijn onderverdeeld in 12 schroeven, die begeleiders tijdens hun werk ruggensteun bieden. Begeleiders gebruiken van het methodisch kader soms het ene, dan weer het andere handvat: dát is maatwerk - binnen 1 kader werken volgens onderbouwde richtlijnen met altijd het oog op de diversiteit van de cliënt.

Wij zitten aan tafel in een samenleving waarin iedereen ertoe doet. Wij geloven dat ieder mens recht heeft op persoonlijke aandacht, geborgenheid en een veilig thuis. Vooral voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, langdurige psychische klachten en/of een getraumatiseerd verleden is dit extra belangrijk: het is een voorwaarde om zich te kunnen ontwikkelen. Begeleiders werken met dit bewustzijn aan veilige zorg voor hun cliënten en dragen dit ook uit naar het netwerk en de verwanten van hun cliënten.Op alle locaties zijn zeer betrokken medewerkers die iedere dag samen met jou rust en ritme in je leven proberen te creëren, zodat je meer overzicht krijgt en aan je toekomstplannen kunt werken.

 

 

 

hkz_logo.png

               www.keurmerk.nl

Keurmerk

De Zorgtafel heeft op 12 juli 2019 het certificaat HKZ behaald op basis van een goed doorlopen externe audit van het Keurmerkinstituut. Dit keurmerk wordt afgegeven op basis van Kwaliteitsnormen. Kwaliteit is bij De Zorgtafel een belangrijk speerpunt. Dit keurmerk wordt jaarlijks getoetst door het Keurmerkinstituut (https://keurmerk.nl/). Op 27-08-2024 heeft De Zorgtafel de tussentijdse herkeuring van het HKZ certificaat wederom positief doorlopen! Ons certificaat is weer met een jaar verlengd en hier zijn we enorm trots op!

Klant tevredenheidsonderzoek

In het kader van de kwaliteitsborging van De Zorgtafel vindt jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek (KTO) plaats onder haar bewoners.

Op 29 okt 2019 heeft een eerste tevredenheidsonderzoek plaatsgevonden en dat is vervolgens ieder jaar herhaald. De basis was een KTO-meldingsformulier dat toegankelijk was via een linkje naar de website en door het invoeren van een unieke sleutel.

Dit formulier is in januari 2025 aan 37 cliënten uitgereikt en alle cliënten hebben het formulier vervolgens ingevuld (100%). Het was een anoniem onderzoek i.v.m. de AVG.

Met trots kunnen we laten zien dat we in 2024 wederom een prima score hebben behaald in de tevredenheid onder onze bewoners. Het gemiddelde cijfer wat de bewoners ons geven is een 7,8. In 2023 was dit cijfer een 7,7.

Een analyse van de formulieren van het tevredenheidsonderzoek is in februari 2025 uitgevoerd door het meetbureau Metaphorum. Na vaststelling van het document wordt het rapport besproken met:

  1. de directie
  2. de RvC
  3. de medewerkers  
  4. de cliëntenraad. 

De analyse en uitkomsten van de besprekingen geeft De Zorgtafel inzichten en tips. Door het KTO kunnen we bij De Zorgtafel de zorg voor onze bewoners verbeteren en eventueel het beleid aanpassen waar nodig.

Voor de vragenlijst en de uitslag van het KTO klik hier

proces.png